Poorten
Je bent gesteld op je privacy en wil daarom graag je tuin voorzien van een omheining, inclusief residentiële poort. Maar waar komt die poort precies te staan? Een uiterst relevante vraag, want de inplanting van de poort bepaalt mee welk type het meest geschikt is.

Juiste plaats, juiste poort 

Bij een volledig aangelegde tuin is de keuze vaak beperkt. De poort kan immers niet meer overal ingeplant worden. Staat je tuin nog een opfrisbeurt te wachten, dan zijn er heel wat meer mogelijkheden. Enkele vragen die je jezelf in dat geval kan stellen: 

  • Wil je een poort in je voor- of zijtuin? 

Indien je eigendom niet zomaar voor iedereen toegankelijk mag zijn, is een poort in de voortuin the way to go. Bezoekers bellen dan aan de poort aan en kunnen dus niet tot aan je voordeur geraken zonder dat jij hun daarvoor de toestemming hebt gegeven. Wil je de weg naar je voordeur openlaten, dan ga je voor een poort in de zijtuin. 

  • Kies je een tuindeur of een tuinpoort? 

Een poort in de voortuin moet sowieso breed genoeg zijn om met de auto te passeren. Anders kan je de oprit niet oprijden. In de zijtuin kan je eventueel enkel voor een tuindeur kiezen. Nadeel is dat je later niet met je auto tot in je tuin kan rijden. Wil je die optie openhouden, dan biedt een tuindeur met daarnaast een paneel dat makkelijk opendraait een meerwaarde. Een oplossing die vooral bij halfopen bebouwingen vaak wordt gekozen. 

  • Ga je voor een draai- of schuifpoort? 

De ruimte die voor handen is, vormt hier de leidraad. Voor een schuifpoort is er voldoende plaats nodig om de poort opzij te laten schuiven. Voordeel is hier natuurlijk dat je meteen achter de poort een auto kan parkeren. Bij een draaipoort heb je dan weer voldoende ruimte nodig voor de vleugels van de poort, waardoor er geen auto’s of ander zaken vlak achter de poort kunnen staan. 

  • In welke richting gaat de poort open? 

Bij een schuifpoort gaat het dan louter om naar links of naar rechts openschuiven. Die keuze is afhankelijk van hoeveel plaats er aan elke kant is. Bij een draaipoort wordt meestal gekozen voor naar binnen draaiende vleugels, tenzij de oprijlaan voldoende groot is. In dat geval stoort de openstaande draaipoort het doorgaande verkeer niet. 

Kan je de bovenstaande vragen niet meteen beantwoorden? Geen nood. Stap even buiten en observeer, vaak wijst je tuin vanzelf uit wat de beste locatie is voor een poort. Of kom langs in onze showroom. We geven je professioneel advies op maat en tonen je meteen welke elegante poort naadloos aansluit bij de stijl van je woning en tuin. 

 

Benieuwd welk type poort het meest geschikt is voor een hellende oprit? Ontdek het hier

Catalogus aanvragen