Poorten
Ben je gesetteld in je woning, dan wil je ook je privacy waarborgen. De mix van een fraaie houten omheining en een gracieuze draai- of schuifpoort neemt de inkijk van buren weg en zorgt ervoor dat bezoek niet onaangekondigd aan je achterdeur staat. Maar mag je zomaar een omheining en poort plaatsen of heb je daar een vergunning voor nodig? De Sutter Naturally legt uit.

Open versus gesloten afsluitingen 

Open afsluitingen zijn poorten en omheiningen uit draad of draadgaas. Maak je ze maximaal 2 meter hoog, dan mag dat sowieso zonder vergunning. Hekwerk waar je kan doorkijken maar dat gemaakt is uit ander materiaal, wordt niet als open afsluiting beschouwd. Denk aan houten omheiningen met ruimte tussen de latten. Daarvoor heb je meestal een omgevingsvergunning nodig.

Wil je een open afsluiting op de perceelsgrens inplanten? Doe even navraag bij je buren of ze daarmee akkoord gaan. Lopen ze niet warm van dat idee, dan moet de omheining immers volledig op jouw grond staan. Zonder toestemming van de buren mag je dus niets op de perceelsgrens plaatsen.

 

Inplanting van poort & omheining 

Ook waar je welke afsluiting wil plaatsen, is relevant. Voor een gesloten omheining in je voortuin heb je bijvoorbeeld geen vergunning nodig, op voorwaarde dat de afsluiting maximaal 1 meter hoog is. In de zij- en achtertuin is zonder vergunning een omheining tot 2 meter toegestaan. Heb je een grote tuin en klinkt hekwerk rond het volledige domein je als muziek in de oren? Enkel voor afsluitingen binnen de 30 meter van je woning krijg je een vrijstelling op de vergunningsplicht. 

Voor poorten is de wet wat soepeler. Die mag je zowel in je voor-, zij- als achtertuin zonder vergunning inplanten als ze niet hoger zijn dan 2 meter. Bovendien is de 30 meter regel hier niet van toepassing. 

 

Elke gemeente is anders 

Belangrijk om weten is dat de regelgeving niet in heel Vlaanderen hetzelfde is. Iedere gemeente kan namelijk extra voorwaarden opleggen. Ga dus zeker langs in het gemeentehuis om navraag te doen. 

Ook een stijlvolle omheining plaatsen? Ontdek wat we voor je tuinscherm in petto hebben

Catalogus aanvragen