De wolf is terug. Lopen je weidedieren een risico?
Draadgaas
Na meer dan honderd jaar te zijn verdwenen uit centraal Europa, komen er opnieuw wolven voor in Vlaanderen. Dankzij een zender rond de nek kunnen we de bewegingen van de Limburgse wolvin Naya sinds begin 2018 op de voet volgen. Mogelijk zijn er nog andere wolven zonder zender in ons land aanwezig. Wolven zijn roofdieren, wat betekent dat ze mogelijk een bedreiging kunnen vormen voor het klein- en pluimvee in je weide. We geven je alvast enkele tips om je dieren te beschermen.

Dat de wolf terug in ons land aanwezig is, moeten we allereerst beschouwen als een prachtig gegeven. Het bewijst dat het opnieuw de goede richting opgaat met onze biodiversiteit. Uiteraard moeten we ook op onze hoede zijn voor onze eigen dieren. Zo willen we de wolf afschrikken om onze weides te betreden, zonder dat het dier hierdoor kwetsuren oploopt. 

Wolven zijn van nature roofdieren. Ze hebben een uitstekende reukzin waarmee ze op meerdere honderden meters potentiële prooien kunnen ruiken. Een wolf jaagt op herten, reeën, everzwijnen maar ook konijnen, hazen en vogels staan op hun menu.

Het spreekt voor zich dat ook tamme geiten, schapen, siervarkens,… potentiële slachtoffers van een hongerige wolf zijn. Wanneer deze in een weide opgesloten staan, kunnen ze bovendien onmogelijk ontsnappen wanneer de wolf is binnengedrongen.

Hoe hou je een wolf buiten je weide?  
Door een combinatie van maatregelen kan je de wolf buitenhouden. Alles start met een weideomheining met voldoende stevig en strak gespannen draadgaas. Voldoende hoog draadgaas verhindert de wolf om al te gemakkelijk de weide te betreden. Mogelijk volstaat dit na verloop van tijd niet om een hongerige wolf tegen te houden, waardoor extra maatregelen nodig zijn. 

Elektriciteitsdraden en lichtverklikkers
In dat geval vormen elektriciteitsdraden en lichtverklikkers uitstekende hulpmiddelen. Elektriciteit schrikt wilde dieren zeer efficiënt af. Datzelfde geldt voor een lichtverklikker. Wanneer het dier een bepaalde zone passeert, springt automatisch de verlichting aan. Het dier vlucht meteen weg, waardoor het gevaar is geweken. 

Meer weten over de mogelijkheden om wolven uit je weide te houden zonder hen te kwetsen? Contacteer De Sutter Naturally

Expert in omheiningen

De juiste materialen en uitvoering kiezen voor duurzame, stijlvolle omheining: waar let je op? De Sutter Naturally helpt je kiezen, en begeleidt je optimaal tijdens je aankoop. Ontdek met deze handige startersgids hoe een houten omheining een meerwaarde betekent voor je eigendom.
* Verplicht veld

Gerelateerde producten

Catalogus aanvragen