Twee paarden op een veld met houten omheining met 2 rails
Omheiningen
Veel paarden- of dierenliefhebbers nemen geen weideomheining met palen van Acacia of Robinia omwille van de giftigheid. Het klopt dat Robinia giftige stoffen bevat – waarop vooral paarden zeer heftig kunnen reageren -, maar bij goed geschilde en gedroogde palen is er geen enkel gevaar. Het zou jammer zijn om daarom verkeerdelijk deze houtsoort links te laten liggen voor je weideomheining.

Een eerste misverstand dat we graag de wereld uit willen helpen: wanneer mensen verwijzen naar Acacia, dan bedoelen ze in vele gevallen eigenlijk Robinia. Terwijl Acacia een echte tropische houtsoort is, komt Robinia uit Oost-Europa. Robinia is het meest duurzame hardhout uit Europa, en daarom uiterst geschikt voor het maken van weideomheiningen. Het hout is perfect bestand tegen de klamme en natte omstandigheden in een weide. 

  • Robinia giftig? 

Daarentegen zien we geregeld waarschuwingen opduiken dat je zeer goed moet oppassen met Robinia. Het klopt vast en zeker dat je paarden niet van een levende Robiniaboom mag laten eten. De blaadjes en de schors bevatten giftige stoffen waarop paarden zeer heftig kunnen reageren. Paarden kunnen al klachten krijgen na het eten van 70 gram schors, 150 gram is potentieel dodelijk. 

Betekent dit dat je weideomheiningen met Robinia absoluut moet vermijden? Zeker niet, binnen ons gamma hebben wij prachtige omheiningen met Robinia: de Post & Rail Classic en Modern met Robinia. Andere producten zijn Ronde Robinia draadgaas en vierkante Robinia draadgaas.

Deze palen bevatten totaal geen giftige stoffen meer. Zo schillen we alle stukjes schors van het hout af. Eens geveld beginnen de palen te drogen, samen met de sappen verdwijnt ook het risico op problemen.

  • Waarom dan wel Robinia? 

Robinia is uiterst duurzaam hout. Bovendien heeft het een zeer natuurlijke en authentieke uitstraling voor weideomheiningen. Het hout trekt wat krom, waardoor het je weide een uniek uitzicht geeft. 

Expert in omheiningen

De juiste materialen en uitvoering kiezen voor duurzame, stijlvolle omheining: waar let je op? De Sutter Naturally helpt je kiezen, en begeleidt je optimaal tijdens je aankoop. Ontdek met deze handige startersgids hoe een houten omheining een meerwaarde betekent voor je eigendom.
* Verplicht veld

Gerelateerde producten

Catalogus aanvragen